Przez długi okres czasu winą za plagę otyłości i choroby sercowo-naczyniowe obarczano tłuszcze. Dziś wiemy więcej o konieczności ich spożywania, jednak w dalszym ciągu znaczna większość osób łączy zdrową dietę z eliminacją tego składnika, a w szczególności tłuszczów nasyconych. Wciąż popularna jest teoria, że tłuszcze nasycone są dla nas niekorzystne. Żadne z nowszych badań nie potwierdza tej tezy, np. ogromne zestawienie badań z udziałem prawie 350 tyś. badanych nie znalazło powiązania pomiędzy spożywaniem tłuszczu nasyconego, a chorobami serca.
Spośród wielu rodzajów tłuszczu, warto bazować na poniższych czterech, najbardziej wartościowych źródłach:
Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu HDL, obniżając jednocześnie LDL. Awokado są również źródłem witaminy E, która zapobiega szkodliwym skutkom działania wolnych rodników, poprawia odporność i działa przeciwstarzeniowo.
Dobrym wyborem jest również masło Ghee, które jest pozbawione laktozy oraz kazeiny więc będzie dobrym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego. Jest bogate w witaminę K2 dzięki czemu pomaga utrzymać mocne kości, a kwasy tłuszczowe w nim zawarte poprawiają trawienie i łagodzą stany zapalne.
Zalet i zastosowań oleju kokosowego jest mnóstwo. Zawiera średnie trójglicerydy (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnienia co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Poprawia funkcję mózgu i pamięć. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, wspomaga nasz układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność organizmu. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury dlatego świetnie nadaje się do smażenia.
Katarzyna Żbikowska
Nutrition Coach
Quantum Fitness & Wellness
katarzyna.zbikowska@quantumpiekna.pl