Przez długi okres czasu winą za plagę otyłości i choroby sercowo-naczyniowe obarczano tłuszcze. Dziś wiemy więcej o konieczności ich spożywania, jednak w dalszym ciągu znaczna większość osób łączy zdrową dietę z eliminacją tego składnika, a w szczególności tłuszczów nasyconych. Wciąż popularna jest teoria, że tłuszcze nasycone są dla nas niekorzystne. Żadne z nowszych badań nie potwierdza tej tezy, np. ogromne zestawienie badań z udziałem prawie 350 tyś. badanych nie znalazło powiązania pomiędzy spożywaniem tłuszczu nasyconego, a chorobami serca.

Tłuszcz jest niezbędny w naszej diecie, a jego brak może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jest odpowiedzialny między innymi za funkcjonowanie całego układu nerwowego, wpływa na gospodarkę hormonalną i warunkuje wchłanianie witamin w nim rozpuszczalnych.

Spośród wielu rodzajów tłuszczu, warto bazować na poniższych czterech, najbardziej wartościowych źródłach:

1. Awokado

Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu HDL, obniżając jednocześnie LDL. Awokado są również źródłem witaminy E, która zapobiega szkodliwym skutkom działania wolnych rodników, poprawia odporność i działa przeciwstarzeniowo.

2. Masło
Mimo, że składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych jest niezwykle wartościowe. Najlepsze właściwości będzie miało to ekologiczne od krów karmionych trawą.
Takie masło będzie bogate w CLA, czyli kwas linolowy, wykazujący właściwości przeciwnowotworowe. Będzie też źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz minerałów w tym selenu, który działa silnie przeciwzapalnie.

Dobrym wyborem jest również masło Ghee, które jest pozbawione laktozy oraz kazeiny więc będzie dobrym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego. Jest bogate w witaminę K2 dzięki czemu pomaga utrzymać mocne kości, a kwasy tłuszczowe w nim zawarte poprawiają trawienie i łagodzą stany zapalne.

3. Olej kokosowy

Zalet i zastosowań oleju kokosowego jest mnóstwo. Zawiera średnie trójglicerydy (MCT), które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie i dodatkowo przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnienia co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Poprawia funkcję mózgu i pamięć. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, wspomaga nasz układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność organizmu. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury dlatego świetnie nadaje się do smażenia.

4. Oliwa z oliwek
Wysoka ilość przeciwutleniaczy w oliwie chroni komórki przed uszkodzeniem. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie poprawiają pamięć i funkcje poznawcze, działają silnie przeciwzapalnie oraz wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. extra virgin. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w osadzie znajdują się naturalne przeciwutleniacze tj. polifenole, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także opóźniające procesy starzenia komórek. Oliwa z oliwek powinna być stosowana tylko na zimno ze względu na niską temperaturę dymienia i ryzyko utlenienia cennych kwasów tłuszczowych pod wpływem temperatury.

Katarzyna Żbikowska

Nutrition Coach

Quantum Fitness & Wellness

katarzyna.zbikowska@quantumpiekna.pl